30,1045$% -0.01
32,7584€% -0.03
38,0444£% 0
1.962,95%-1,24
3.323,00%-0,32
1302035฿%1.00412
Akaryakıt fiyatlarının artışını bahane edip temel gıda ürünleri başta olmak üzere giyim, nakliye, ulaşım gibi giderlerde ciddi artışlar yapan firmaların, son haftalarda akaryakıttaki ciddi düşüşe rağmen ürünlerde indirime gitmemesi halkın büyük tepkisini çekiyor.
Dolar kurundaki yükselişten dolayı akaryakıt fiyatlarında büyük oranda zam yapılmıştı. Son zamanlarda akaryakıtta yaşanan düşüş ise halkta; gıda, giyim, ulaşım gibi giderlerde indirim beklentisi oluşturdu.
Ancak akaryakıtta ciddi indirim yapılsa da artışa gidilen hiçbir üründe indirim yapılmaması vatandaşların tepkisine neden oldu.
Akaryakıtın 30 liradan 20 liralara kadar düşmesinin üzerinden haftalar geçmesine rağmen hâlâ gıda, ulaşım, nakliye, giyim gibi ürünlere bir indirimin yapılmadığına dikkat çeken vatandaşlar, yetkilileri göreve çağırdı.
Ürünlerdeki fiyat artışları nedeniyle büyük mağduriyet yaşadıklarını belirten vatandaşlar, Akaryakıt artışını bahane edip ürünlere durmadan zam yapanlara yönelik ciddi denetimler gerçekleştirmesini istedi.
Abdullah Kaya
“Akaryakıt fiyatları düşmesine rağmen fiyatlar neden düşmüyor?”
Akaryakıt fiyatının düştüğünü ancak sebze ve gıda fiyatlarının bir türlü düşmediğini belirten Abdullah Kaya, “Şimdiye kadar hep akaryakıt yükseliyor diye fiyat artışlarını bahane ediyorlardı. Şimdi ise akaryakıt fiyatları düşmesine rağmen fiyatlar neden düşmüyor? Yetkililerden ricamız gıda ve diğer ürünlerde fiyat düşürmelerini istiyoruz. Fiyat artışı yapanları durdurup, engel olsunlar. Piyasada hiçbir zam yokken birileri kendi kendilerine zam yapıyorlar. Denetimlerin sıklaştırılmasını istiyoruz.” dedi.
Aydın Akyol
“Gıda fiyatlarını da düşürsünler”
Gıda fiyatlarının da düşmesini isteyen Aydın Akyol, “Akaryakıt fiyatları yükseldiği gibi gıda fiyatlarını da yükseltiyorlardı. Peki, şimdi akaryakıt fiyatı düşüyor ama neden gıda fiyatları düşmüyor? Bu durum hakkında yetkililere sesleniyorum; madem akaryakıt fiyatı düşüyor, o zaman gıda fiyatlarını da düşürsünler. Asgari ücretle çalışıyorum. Geçimimi çok zor sağlıyorum. Gıda fiyatları düşsün ki vatandaş ihtiyacı olanı alabilsin.” diye konuştu.
Cebrail Uyanık
“Denetimler yapılmalı”
Yetkililerin haksız fiyat artışı yapanlara yönelik denetimler yapması gerektiğini vurgulayan Cebrail Uyanık ise şunları söyledi:
“Akaryakıt fiyatının yükselmesi her ürünü tabi ki etkiliyor. Ama düşmesi anında da marketler ve buna benzer sektörler de fiyatlarını düşürmelidir. Hükümet bununla ilgili denetimler başlatması lazım ve denetimler yaparak fiyat indirimi yapmayan kişilere ve marketlere cezai işlem uygulaması gerekiyor. Onun için denetimlerin sürekli yapılması lazım. Denetimler olsun ki fiyatlar dengeyi bulsun. Bir vatandaş olarak ilgili kişilere sesleniyoruz; lütfen fiyatları düşürün.”
Alaattin Atakul
“Hiçbir üründe indirime gidilmedi”
Fiyatlarda indirime gitmeyenlere tepki gösteren Alaattin Atakul, “Geçen sene akaryakıt fiyatlarındaki yükselme nedeniyle birçok sektörde olduğu gibi özellikle gıda sektörü, ulaşım sektörü olsun hepsi fahiş fiyatta artırıma gitti. Ama maalesef görüyoruz ki akaryakıtın litresi 30 liradan 22 liraya düşmesine rağmen hiçbir üründe indirime gidilmedi. Vatandaş bu konuda çok muzdarip duruma düşmüştür. Bu karaborsacılıktan başka bir şey değildir. Yetkililerin bu konuya duyarlılık göstermesi ve fiyat spekülasyonu yapanları gözetim altına alıp inceleme yapmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Fesih Koç
“Fiyatlara çare bulunmalıdır”
“Akaryakıt fiyatı yükselirken her şeyin fiyatı yükseldi ama akaryakıt düşerken kimse malının fiyatını düşürmedi” diyen Fesih Koç, “Bu durumda herkes kendi bildiğini okuyor ve fiyatlarını yükseltiyor. Tabi denetim olmadığı için Türkiye’de herkes kendi bildiğini okuyor. 6-7 nüfuslu bir evde aylık 10-15 bin lira artık yetmiyor. Adam kirayı mı düşünecek, odunu mu düşünecek, gıdayı mı düşünecek bilemiyor. Bir kilo peynirin fiyatı geçen sene 35 lirayken şu anda 150 liraya çıkmış. Vatandaş bu şekilde nasıl geçinsin? Yetkililerden tek isteğimiz etkili denetim yaparak bu fiyatlara çare bulmalarıdır.” şeklinde konuştu.
Fikret Atlam
“Artışların sebebi denetimlerin yapılmamasındandır”
Acilen denetimlerin yapılması gerektiğini kaydeden Fikret Atlam, “İki ay önce kuru fasulyenin kilosu 12 lirayken şu anda 44 lira, bulgur 7 liradan 16 liraya yükseldi, mercimeğin fiyatı da bu minvalde arttı. En büyük sıkıntımız gıda fiyatlarındaki artıştır. Çünkü sürekli kullandığımız ürünlerdir. Artışların sebebi ise denetimlerin yapılmamasıdır. Denetim yapılsaydı bunlar başımıza gelmezdi. Bir vatandaş olarak indirimli gıda maddesi istiyoruz.” dedi.
Recep Sasonlu
“Akaryakıt düştü, gıda fiyatları da düşmeli”
Recep Sasonlu ise “Geçen sene bir selpak havluyu 9 liraya alıyordum, bugün ise fiyatı 44 liraya çıkmış. O zaman akaryakıt fiyatı yüksekti ama şu anda akaryakıt fiyatı düşmüş, onlarda fiyatlarını düşürsünler. Devlet fiyat düşürmeyen market, kasap ne kadar iş yeri varsa hepsine el koyması lazım.” ifadelerini kullandı.
Sebih Demir
“Fiyatların düşürülmesini istiyoruz”
Sebih Demir de şu ifadeleri kullandı: “Her şeyin fiyatı yükselmiş durumda. Alışveriş yapamıyoruz. Bir montun fiyatı bin lira, bir ayakkabın fiyatı olmuş bin 500 lira. Eskiden bir torba unun fiyatı 50-60 liraydı, şimdi 600-700 lira olmuş. Bu durumda kendimizi nasıl geçindireceğiz? Akaryakıtta yaşanan indirim gibi diğer ürünlerde de indirim yapılarak fiyatların düşürülmesini istiyoruz.
Gayrisafi Yurt İçi Hasıladan en yüksek payı İstanbul aldı
Diyarbakır Web Tasarım Ajansı