30,1045$% -0.01
32,7584€% -0.03
38,0444£% 0
1.962,95%-1,24
3.323,00%-0,32
1302035฿%1.00412
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve Kayıp Yakınlarının, “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” eyleminin 736. haftası Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi. Kayıp yakınları, hak savunucuları ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı eylemde, kayıpların fotoğrafları taşındı. Bu hafta, Şırnak’ın Silopi ilçesinde 18 Mart 1998 tarihinde evden ayrıldıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Mehmet Mungan’ın akıbeti soruldu.
Eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun şunları söyledi: “Devlet şiddetinin sorgulanması, yüzleşme ve hesaplaşma için, toplumsal barışın, adaletin, hukukun üstünlüğünün sağlanması için bir araya geldik. Taleplerimizde ısrarcı olmaya devam ediyoruz. Newroz haftasına giriyoruz. Kürt halkı bu yıl newroz’u depremde kaybettiğimiz insanlara adadı. Bir kez daha depremde kaybettiğimiz insanları bu vesileyle anıyoruz.
Türkiye tarihi, siyasal şiddetin olduğu bir tarih. Yakın tarihte görülen devlet şiddeti pratiği ve saldırıları newrozlarda da kendini gösterdi. 90’lı yılların başında Nusaybin ve Cizre Newroz’larında hatırladığımız, tanık olduğumuz şiddeti bir kez daha kınıyoruz. Newroz, Kürt halkı ve Mezopotamya halkları için böylesi siyasal şiddetin, saldırının karşısında kendisini var ettiği, güçlendiği sembolik bir bayram oldu. Aynı zamanda tarihsel mücadelenin de sembol meydanları oldu. Kürtlerin ve Mezopotamya halklarının hafızasını canlı tutan günleri oldu. Devletin şiddeti ise bugüne kadar da sürdü. Kemal Kurkut, 2017 yılında tam da böylesi bir aklın saldırısı sonucu yaşamını yitirdi. 90’lı yıllardaki newrozlarda yaşamını yitirenlere karşı yargının ve devletin tutumu, Kemal Kurkut davasında da değişmedi. Kendi şiddetiyle yüzleşen ve hesap veren bir devlet tutumu gelişmedi. Ancak bizim de hesap sorma mücadelemiz sürüyor. Devletin ırkçı, ayrımcı, tahammülsüzlüğü sonucu geçekleşen saldırıları karşısında, yargının pozisyonu destekleyen, aklayan bir yerde oldu. Yargı, 90’larda başlayan kolluk şiddeti ve saldırılarına ortak oldu. Kemal Kurkut davasında, müşterek failiği bir kez daha hatırlatan bir karar verildi. Ayrımcı, ırkçı, inkara dayalı bir devlet politikası ile 40 yıla yayılan insanlığa karşı işlenmiş suçlar karşısında yargının tutumu bu politikaya destek olmuştur. Bütün bu şiddet seçeneklerine karşı kolektif direniyoruz. Bu alandan newroz alanlarına kadar her şekilde cezasızlık pratiğine karşı hak temelli örgütlemeye, insanlığa karşı işlenmiş suçların faillerinin adil bir ortamda yargılanması için mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu vesile ile bir kez daha yaşamını yitirenleri anıyoruz. Onlar üzerinden devletin şiddetine maruz kalan herkesi hatırlatarak, hem şiddetin çok boyutlu yönünü ve mücadeleyi de hatırlatıyoruz.”
İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu üyesi Fırat Akdeniz ise Mungan’ın hikayesini paylaştı. Akdeniz, “Mungan Ailesi, 1990 yıllarına kadar Şırnak’ın Silopi ilçesi Yeniköy‘ün Ceylan Mezrası’nda yaşamaktaydı. Bölgede çatışmalar başlayınca güvenlik güçlerinin baskılarından dolayı Mungan Ailesi yaşadığı köyü boşaltıp Xezayê (Doruklu) Köyüne yerleşir.
Tır şoförlüğü yapan 27 yaşındaki Mehmet Mungan, 18 Mart 1998’de Irak’a götüreceği malları yüklemek üzere Silopi’ye gelir. Akşam vakti Silopi’deki dayısının evine gelerek yolculuk için yanına bir miktar para alıp evden çıkar. Dayısının evinden çıktıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamaz.
Mungan Ailesi, ertesi gün yola çıkması gereken Mehmet Mungan’dan haber alamayınca hem emniyet birimlerine hem de askeri makamlara başvuruda bulunur. Ailesi başvuru yaptıktan sonra bir kez daha Emniyete ifadeye çağrılır ama herhangi bir bilgiye ulaşamazlar.
2009 yılında Ergenekon adı altında başlayan yargılamalar sonrası Mehmet Mungan’ın ailesi Şırnak Barosu’na başvuruda bulunarak Ergenekon davasında yargılanan bazı askerlerin Mungan’ın kaybedilmesinde sorumlu olabileceğini bildirir. Ağabey Zeydin Mungan, 26 Ocak 2009’da verdiği ifadesinde olayı anlatarak faillerin bulunmasını talep eder. 2011’de yine avukatları aracılığıyla dava açılması için girişimlerde bulunur fakat Mehmet Mungan dosyasında bir ilerleme kaydedilmez.
18 Mart 1998 tarihinde ortadan kaybolan Mehmet Mungan için yapılan tüm aramalar sonuçsuz kalır, ailesinin yapmış olduğu hukuki girişimlerden de bir ilerleme sağlanamaz. 27 yaşındaki Mehmet Mungan, o tarihten günümüze hala kayıp.
Şimdi de gözaltında kaybedilen Mehmet MUNGAN ve diğer tüm kayıp ve faili meçhul siyasi cinayetlere kurban gidenler için 1 dakikalık oturma eylemine geçiyoruz.”
Diyarbakır Canlı Hayvan Borsası Dezenfekte Edildi
Diyarbakır Web Tasarım Ajansı